Termekek

Vákumcsöves kollektorok

A vákumcsöves technológia immáron több mint húszéves múltra tekint vissza, ez idő alatt érték el a fejlesztőmérnökök mai 90% körüli hatásfokot. Egy vákumcsöves napkollektor összegyűjti a napenergiát és azt valamilyen folyadék - legtöbb esetben víz - segítségével továbbítja a HMV vagy fűtési puffertárolóba rézcsövek és egy keringetőszivattyú segítségével. Teszi mindezt úgy hogy csak a kollektor osztógyüjtőjén kell keresztül áramoltati a hőszállító közeget, ezáltal leüríthető a szolár kör ha épp nincs termelés. Ez leginkább télen fontos mikor igen kevés a napsütés, így elkerülhető a fagyásveszély. Lásd Drain-Back rendszer.

 

AP-sorozat
ApricusTM AP hő- és napkollektor
Az ApricusTM osztógyüjtőjére 15 év, míg a vákumcsövekre 10 év a garancia, ami nem terjed ki a töréskárra.
Fő jellemzők
 • Közös brit-ausztrál tervezés
 • Megbízható, hatékony, iker-üveg vákuumcsövek
 • Réz fűtéscsövek a gyors hőtovábbítás érdekében
 • Egyszerű telepíthetőség
 • Nagynyomású rendszer kialakítható (8 bar-ig)
 • Jó minőségű ezüsttel forrasztott réz elosztócső
 • Rozsdamentes acélból készült keret
 • UV-álló szinterezett alumínium burkolat
 • Svájci minőségi tanúsítvány (SPF)
Az ApricusTM vákuumcsöves napkollektort úgy tervezték, hogy 0-tól 6 bar-ig terjedő nyomásviszonyok között üzemeltethető. Ez azt jelenti, hogy minden alacsony nyomású, és a legtöbb magas nyomású háztartási melegvíz-rendszerhez kompatibilis. Zártkörös rendszerekben gyakran használnak tágulási tartályt, hogy megakadályozzák a túlnyomást, ahogy a folyadék terjeszkedik. Biztonsági megoldásként egy épp 6 bar alatti értékre beállított, nyomásenyhítő szelepet is lehet használni. Nyílt-/zárkörös
Azokon a területeken, ahol nem kell tartani fagyveszélytől, gyakran használnak nyíltkörös rendszereket. Hideg régiókban is lehet nyíltkörös rendszereket használni, amennyiben kombinálják a Delta-T szabályzóval, ami megoldást nyújt fagy ellen. A zártkörös rendszerek általában a melegvíztartályon belül vagy kívül elhelyezett hőcserélőkkel működnek.
Az ApricusTM napkollektor alkalmazható mind a nyíltkörös, mind pedig a zártkörös rendszerek esetében egészen addig, amíg a nyomás, a hő és a fagyveszély ellenőrzés alatt áll.
Az ApricusTM vákuumcsöves napkollektor nem rendelkezik beépített tartállyal, valójában a 20 csöves kollektor vezetékrendszere mindössze kb. 500ml vizet tárol. Egy keringető szivattyú szükséges ahhoz, hogy a víz keresztülmenjen a csőrendszeren és visszajusson a tartályhoz. Általában egy Delta-T szabályzó kontrollálja a szivattyút. Kollektoronként elegendő a 2l/perc átfolyási arány, ezért egy kis teljesítményű szivattyú is elegendő. Nagyobb szivattyú csak akkor szükséges, ha több napkollektor van sorban egymáshoz kapcsolva, vagy ha a kollektor jóval magasabban helyezkedik el, mint a tartály (nyomómagasság).
Az ApricusTM napkollektor réz elosztócsövét és a fűtéscsövek végét sűrű üveggyapot borítja, ami kitűnő szigetelést nyújt a hőveszteség elkerülésére. A vákuumcsövek hőszigetelő tulajdonságaival kombinálva, az ApricusTM vákuumcsöves napkollektor jelentős mértékben hidegtűrő. Ettől függetlenül, hogy teljesen biztosak legyünk, a hagyományos fagy elleni intézkedéseket is meg kell tenni. Ez jelentheti a Delta-T szabályozón az alacsony hőmérséklet beállítását, vagy glikolos zártkör használatát.
A vákuumos csövek nagy előnye, hogy a belső cső szigetelve van a hőveszteség ellen. Ez azt jelenti, hogy ha már egyszer elnyelte a hőt, azt átadja a csővezetékben lévő folyadéknak, így a hő nem illanhat el a külső környezet felé. Ez a kulcsfontosságú különbség a vákuumos csövek és a síkkollektorok között: a hőszigetelő tulajdonságok. A fűtéscsövek hőtovábbító hatékonyságával kombinálva, az ApricusTM vákuumcsöves napkollektor kitűnő hőtermelést nyújt egész évben. Az ApricusTM AP beesési szögmódosító (Incidence Angle Modifier: IAM) értékei szintén nagyon különböznek a síkfelületű napkollektorokétól. A pozitív (>1) IAM értékek azt mutatják, hogy a kollektor a délelőtt és a délután közepén teljesít a legjobban, ami egy egyenletesebb hőtermelést eredményez egész napra. Kattintson ide, hogy többet megtudjon a hatékonyságról.
Egy napkollektor felszerelése során minden bizonnyal az esztétikum is számít. Az ApricusTM vákuumcsöves napkollektorokat úgy tervezték, hogy ne üssenek el nagyon a környezetüktől, ne emelkedjenek el túlságosan a tető síkjától. A csövek feketék, a legtöbb tető színéhez szépen illeszkednek. A gyűjtődoboz kapható fekete, illetve sötét barna színben (UV-álló szinterezett alumínium burkolat), vagy pedig sima rozsdamentes acél színűek. A gyűjtődoboz kapható hátul (R), illetve végponton (E) kapcsolódó verzióban is. A hátul kapcsolódó csővezeték esetén a vízvezetékrendszer rejtve marad a napkollektor csövei mögött. Ráadásul a hátul kapcsolódás azt is lehetővé teszi, hogy két vagy több kollektort egymás mellé helyezzenek anélkül, hogy rés maradjon közöttük. A végponton záródó verziót nagyobb létesítmények esetén preferálják, ugyanis könnyebbé teszi a sorozatos kapcsolódást és csökkenti a vízvezeték magas pontjain a szellőzőnyílások szükségességét. Kattintson ide, hogy megnézhessen néhány fotót felszerelt napkollektorokról.
A korrózió mindig fontos szempont olyan rendszereknél, amelyek vízzel és magas hőmérsékleten működnek. Az erősen klórozott víz komoly korróziót okozhat meleg környezetben. A maximális korrózió elleni védelem érdekében, az ApricusTM vákuumcsöves napkollektor csöveit nagy tisztaságú rézből készítik és ezüsttel forrasztják hozzá az elosztócsőhöz. A réz kitűnően ellenáll a korróziónak, gyakran használják háztartások vízvezetékeihez is. Amennyiben valamilyen maró anyag előfordul a vízvezetékben, akkor mindenképp a zártkörös rendszert ajánlatos használni, mert az korróziót nem okozó folyadékot keringet a kollektorkörben.
Ha egy hőtárolásra kialakított tartállyal, nyílt átfolyással kerül felszerelésre a kollektor, a korrózió és vízkő majdnem teljesen kizárt, ugyanis a rendszerbe friss víz csak utántöltésnél kerül.
A vákuumcsöves, és igazából bármilyen típusú napkollektor széleskörű elterjedésének az egyik legnagyobb akadályát a magas költségek jelentik. Az ApricusTM vákuumcsöves napkollektor egy magas minőségű rendszer, amely kiemelkedő hőtermelést és megbízható működést biztosít. A jó kivitelezésnek, az alacsony működtetési költségeknek és a minimális haszonréseknek köszönhetően, az ApricusTM napkollektor most nagyon megfizethetőnek számít mindamellett, hogy gyors megtérülést is biztosít.
A vízkő kialakulása sok helyen problémát jelent, mivel fokozatosan leblokkolja a vízvezetékrendszer, különösen a melegvízrendszer működését. Az ApricusTM AP által előállított magas hőmérséklet okozhat vízkőképződést a csőrendszerben. Amennyiben Önnél kemény a víz, a következő megoldásokat javasoljuk:
 • Használjon elektromos vagy mágneses vízlágyítót a vízvezetékben.
 • Használjon zártkörös rendszert
 • Használjon rozsdamentes acél, vagy bevonatos tartályt (védőanód) a melegvíz tárolására. Az 1. pontban említett megoldás még így is szükséges a rendszer többi részének megóvása érdekében.
A zártkörös rendszerek kialakítása komplikáltabb, így járulékos költségei vannak. Ha csak a vízkő elkerülése miatt használna zártkörös rendszert, inkább azt javasoljuk, hogy használja valamelyik széleskörűen elterjedt vízlágyító berendezést.
Családi házak vízmelegítésén és fűtésén kívül, a napkollektorok nagyobb létesítmények esetén is használhatóak. Az ApricusTM vákuumcsöves napkollektorok felhasználhatók hotelekben, repülőtereken, apartmanházakban vagy bárhol, ahol melegvízre vagy fűtésre van szükség. Nagyobb létesítmények működtetése akár még gazdaságosabb is lehet, mint a családi házaké, mert nem kell minden vagy minden második kollektor mellé egy szivattyú és egy tartály. Egy tartály és egy szivattyú elég 50 kollektorhoz. Az ApricusTM vákuumcsöves napkollektorok ideálisak nagyobb létesítmények esetén, mivel vezetékes vízzel is működnek, rozsdaállók és sorozatban és/vagy párhuzamosan is felszerelhetők.
A háztartási gépek javítási költsége állandóan növekszik, nem feltétlenül az alkatrészek, hanem inkább a munkaköltségek növekedése miatt. Ennek tudatában az ApricusTM vákuumcsöves napkollektort úgy tervezték, hogy fenntartása ne kerüljön semmibe, de ha valamilyen okból kifolyólag mégis meghibásodna egy vákuumcső, bárki gyorsan és ügyesen ki tudja cserélni, ha van egy kis műszaki érzéke.
ApricusTM Vákuumcsöves Napkollektor - műszaki leírás

A csővezeték burkolóanyaga 304-es rozsdamentes acél vagy fémporos festékkel bevont alumínium
A keret anyaga 304-es rozsdamentes acél
Az elosztócső anyaga C12200 réz
Szigetelés Sűrített üveggyapot - K = 0,043 W/mK
Gumitömítések és gyűrűk UV stabilizált, hőálló szilikongumi
Optimális installációs szög 30-70° függőleges, 0° vízszintes
Maximális üzemelési nyomás 8 bar
Optimális átfolyási mennyiség Csövenként 0,1 L/perc (pl. 20 cső = 2 L/perc)


Modell specifikációk
(Lakóhelyétől függően más méretek is kaphatók)
Modell AP-Mini AP-10 AP-20 AP-30
Teljes hosszúság (mm) *1 660 1980
Teljes szélesség (mm) 376 796 1496 2196
Teljes magasság (mm) 160 (a tetővel egy síkban levő keretet beleértve)
Elnyelőfelület (m2) *2 0,08 0,8 1,6 2,4
Folyadék kapacitás (ml) 190 290 510 833
Bruttó felület (m2)  *3 0,248 1,35 2,96 4,34

Száraz súly (kg)

8

35

64

95

 • A hosszúság és a szélesség nem foglalja magában a bemeneti és kimeneti nyílást, ami a csővezeték hátsó részéből vagy végéből még kinyúlik.
 • Az elnyelőfelület kiszámítása: D x L x N, ahol: D = az elnyelőcső átmérője, esetünkben 0,047 m
  L = a cső megvilágított hossza: 1,8 méteres csőnél ez 1,72 m
  N = a csövek száma (4, 10, 20, 30)
  Pl. 0,047 x 1,72 x 20 = 1,6 m2 elnyelőfelület
 • Egyszerűen a teljes hosszúság (a keretet is beleértve) és a teljes szélesség szorzata
 • Az AP Modellek elnevezései:
  AP (csővezeték burkolóanyag)(kapcsolódási pontok helye) - (csövek száma) - (csőhossz)
  Csővezeték foglalat burkolóanyag: A = fémtartalmú festékkel védett alumínium, S = 304-es rozsdamentes acél
  Kapcsolódási pontok helye: R = hátsó, E = vég
  Csövek száma: 4, 10, 20, 30
  Csőhossz: C = 1,5 m, D = 1,8 m
  Pl. APAR-20-D = fémtartalmú festékkel védett alumíniumburkolatú, hátul kapcsolódó csővezetékrendszer, amely 1,8 m hosszú vákuumos csövekből áll. 1,5 méteres csöveket csak néhány piacon árulnak.
  ANK sorozat

   

  ANK20 típusú vákuumcsöves napkollektor

  Fő jellemzők:

  • Iker-vákuumcsöves technológia
  • Heat-pipe (fűtőcsöves energiakivétel) rendszer
  • Alkalmas a visszaeresztős rendszer megvalósítására Drain-Back
  • Nagyon egyszerű telepíthetőség
  • Magas nyomásállóság (6 bar)
  • keményforrasztott gyűjtőcsövek
  • tartós, időálló alumínium profil keret, fejrész-burkolat és rozsdamentes rögzítőelemek
  • igen kedvező árfekvés (síkkollektorokkal összemérhető)

  Vákuumcső adatai:

  Hossza

  1800mm (rendelésre 1500mm is)

  Külső cső átmérője

  58mm

  Belső cső átmérője

  47mm

  Cső falvastagsága

  1,6mm

  Anyaga

  boroszilikát üveg 3.3

  Abszorber réteg

  szelektív Al-N/Al

  Hőtágulás

  3,3*10-6°C

  Elnyelés

  >92% (AM1.5)

  Kisugárzás

  <8% (80°C)

  Vákuum

  P<5*10-3Pa

  Stagnációs (üresjárási) hőmérséklet

  >200°C

   

  Kollektorok adatai:

  Típus

  ANK-20

  ANK-30

  Teljes hosszúság (mm)

  1942

  1942

  Teljes szélesség (mm)

  1662

  2493

  Teljes magasság (mm)

  1300

  1300

  Teljes felület (bruttó) (m2)

  3.2

  4.8

  Elnyelő felület (nettó) (m2)

  1.6

  2.4

  Teljes súly  (kg)

  66

  98

  Folyadék kapacitás cca. (ml)

  650

  980


   

  A kollektorok fő elemei:


   

 

A vákuumcső

A vákumcsőben a legfontosabb alkatrész a vákum. Enélkül, az abszorberfelület által elnyelt energia nagy részét nem a heat-pipe vezetné ki az osztógyüjtő felé, hanem visszasugárzódna a környezet felé. Tehát a vákum elszigeteli a cső belső részét a külső környezettől. Ez a tulajdonság teszi lehetővé hogy az energiatermelés szinte független legyen a kinti hőmérséklettől. A vákuumcsövek átmérője 58 mm, a belső csőé 47 mm. Hosszuk 1800 mm.

 

A vákumcső alján jól látható a négy központosító fémkapocs. Ez csak érintkezik a külső és belcső üvegcsővel, nincs fém-üveg kapcsolat elkerülve ezzel a hőtágulás adta vákumvesztést. A cső alján kicsapódott bárium szine jelzi a vákum meglétét (fekete), vagy a vákumvesztést (szürkés áttetsző).

Fűtőcső (heat-pipe)

A heat-pipe nem más mint egy vastagfalú rézcső tetején kondenzátorfejjel. Ebben a csőben is vákum van, és egy pár mililiter desztillált víz. A vákum hatására a víz forráspontja nagyon lecsökken. Ennek köszönhetően hamar felforr, vízgőz formájában kicsapodóik a kondenzátorfejben, majd lehülve víz formájában visszcsorog a cső aljába. Itt újra felforr és kezdődik a körfolyamat előlről. Ez a megoldás nagyságrendekkel jobban vezeti a hőt mint mondjuk a tömör réz, vagy bármely jó hővezető anyag. Feladata hogy a vákumcsőben összegyűlt hőt kiszállítsa az osztógyüjtőbe.

ANK heat-pipe

 

A tartókeret

Az ANK kollektorkhoz ferdetetős és lapostetős szerelőkeret rendelhető. Anyaguk alumínium profil, a rögzítő csavarok, szalagok és bilincsek anyaga rozsdamentes acél. A csövek végét UV álló műanyag sapka védi, és rögzíti a keret alsó összekötöjéhez.

Az alábbiakban látható a csövek rögzítési módja:

csőrögzítés

 

 

 

NRG vákuumcsöves napkollektor

Garanciális időtartam 5 év, mely nem vonatkozik a törés és viharkárokra.

 

Jellemzők:

 • A „Sydney-típusú” ikerüveges vákuumcsöveknek köszönhetően a kollektor hővesztesége igen alacsony, a vákuumvesztés esélye minimális, az edzett szolárüveg pedig akár 25 mm-es jégesőnek is ellenáll
 • A réz „heat-pipe” (hőcsöves) rendszerű kollektor modulárisan szerelhető és javítható, ami leegyszerűsíti mind a felhasználó, mind a telepítést végző teendőit (nem szükséges daru vagy állványzat a felszereléshez)
 • A belső üvegfelületre felvitt szelektív abszorpciós bevonat kiváló elnyelést biztosít, ami az alacsony hőveszteséggel párosulva ideálissá teszi a kollektort az egész éves használatra, hiszen alacsony környezeti hőmérséklet mellett is (akár hóesés közben is) képes hőtermelésre, és a szórt sugárzást is jó arányban hasznosítja
 • A rozsdamentes acélkeret és a kiváló minőségű alumínium fejegység hosszú élettartamot biztosít
 • Elegáns fekete design, formatervezett fejrész
 • Solar Keymark tanúsítvánnyal rendelkezik.
 

NRG-10.6

NRG-21.2

NRG31.8

Csőszám

10 db

20db

30db

A

970 mm

1 770 mm

2 570 mm

B

2 000 mm

2 000 mm

2 000 mm

C

150 mm

150 mm

150 mm

D

1 500 mm

1 500 mm

1 500 mm

E

215 mm

215 mm

215 mm

F

800 mm

1 440 mm

1 120 mm

G

800 mm

1 600 mm

2 400 mm

Bruttó felület

1,6 m2

3,2 m2

4,8 m2

Abszorber felület

0,8 m2

0,6 m2

2,4 m2

Űrtartalom

0,59 liter

1,21 liter

1,83 liter

Üres tömeg

39 kg

76 kg

110 kg
 

 

PageRank


 

PageRank Kereső optimalizálás